Haven Green

The Hanging Gardens of Broadway Station

A 9 storey building of planted terraces harmonizes with the rear gardens of 2 storey terraces, increasing site density by 40% above a prior approval.

Development
50 units + 16800 sqft retail
Density
344 units/ha
Gdv
£26.5m

Added value

19 units extra / £12.6m gdv

"The proposed high-quality design would enhance the local character resulting in a well-articulated development."

Committee Report | LB Ealing

A BIT MORE DETAIL

Home to London’s first Squash Club, the scheme occupies a heritage-rich back-land site next to Ealing Broadway station. The project offers a new marker for Ealing Station, re-invigorating a sense of place and identity.

Adjacent to the Haven Green conservation area, the site is sandwiched between residential back gardens and the 12 storey tower at Ealing Broadway Station. The new proposals step from 2 to 9 storey, providing a 40% increase in density and 26% affordable housing compared to the previously approved and NLA award-shortlisted proposal.

The design starts from the site’s relation to the contrasting urban conditions of its neighbours and performs as a stepped ‘hanging garden’ which, rising from the ground becomes a transition device between the lowrise suburban scale of existing buildings and the developing urban realm around the adjacent station. The traditional squash club is incorporated into the development as a meaningful asset and its wide frontage aims to bring life into the communal access, transforming it into high-quality cobbled mews typology.

The existing neighbour’s green corridor from north to south is not only maintained, but extended, creating a series of hanging gardens stepping up towards the southern boundary, and substantially masking the 11-12 storey tower behind. The apartments have a distinct east / west visual orientation which can only enhance privacy, and significantly reduce overlooking for both the existing and future residents.

A warm grey brick combined with pre-weathered cladding and planting is used to create a soft and subtle palette of materials to form an intimate building which brings new life to the wider urban context while blending with the local scale of the upgraded mews.

The stepped massing principle reinstates previously lost green and permeable surfaces connected to the gardens of the neighbouring houses to the north. The structural grid has been carefully studied to provide a system that coordinates the flatted arrangement mass, stepping and façade rhythm. Large east/west terraces provide high-quality accommodation, enhancing the amount of natural daylight and sunlight whilst having limited glazing to the north elevation.

Turning the site’s constraints into opportunities has enabled the scheme to move forward with almost a 40% increase in density and 26% social housing compared to the previously approved proposal, whilst providing a newly invigorated sense of place and identity.

Haven Green