Willes Road

Honouring Courage

The heritage of a street built for war veterans prompted a design adding 30% extra floor space compared to previous plans, while avoiding overdevelopment.

Development
3x2400sqft houses
Density
95 units/ha
Gdv
£5.6m

Added value

30% gia extra / £0.8m gdv

A BIT MORE DETAIL

We came to a plot on a Georgian street in a Camden conservation area that had planning permission for three townhouses.

From urban design analysis of the street facade pattern, we discovered a 2-3-2 rhythm of duplex and triplex houses.

We responded to these findings by proposing two, not three houses to reinstate the correct façade rhythm to the street. This resulted in extra width for each house enabling them to both have basements. The number of houses was reduced but the saleable area increased by 31%.

The planners approved the proposal, commending it for its broader contribution to the street, and our client was pleased with the extra saleable area.

Willes Road